Bacalao med torsk oppskrift – en klassiker fra Kristiansund
Share
Bacalao er en tradisjonell rett som virkelig har satt Kristiansund og nordmøre på matkartet. Denne smakfulle gryten, basert på klippfisk, er et utmerket eksempel på hvordan norske råvarer kan kombineres med middelhavsinspirerte ingredienser. Oppskriften nedenfor gir en rik og fyldig smaksopplevelse som passer perfekt til både hverdagsmiddag og festlige anledninger.
Ingredienser:
- 1 kg klippfisk, utvannet og renset
- 2 kg poteter, kokefaste (Beate e.l)
- 5 dl god olivenolje
- 1,5 dl vann
- 1 boks pimientos (ca 400 g) inkl. lake
- 1 boks tomatpure (150-180 g)
- 2 bokser hakkede tomater (gjerne med baslikum og oregano)
- 3-4 stk kajennepepper (Piri-Piri, eller 2 hele røde chili/hakket)
- 10-15 fedd hvitløk (finhakket eller bruk en hvitløkspresse
- 3-4 stk stor løk
- Basilkum, ca. en halv potte (hakket)
- Grønne eller Sorte oliven u/sten til servering
Forberedelse av klippfisk:
Klippfisken vannes ut før bruk.
Legg fisken i en romslig kasserolle med kaldt vann og bytt vann 3-5 ganger i løpet av 1 døgn. Antall timer utvanning avhenger av tykkelsen på fisken. Tynne stykker trenger kortere utvanningstid enn tykke stykker. 1 døgn pr. centimeter tykkelse på fiskestykkene er en tommelfingerregel for utvanning av klippfisk
Fremgangsmetode:
- Forbered ingrediensene
- Skrell potetene og skjær dem i skiver.
- Skjær løken i skiver, del gjerne skivene i to.
- Bland følgende i en egen kasserolle eller bolle: Hakkede tomater, pimientos inkl. laken, tomatpure, hvitløk, pepper, basilikum hakket/revet i mindre biter, samt ca.2 dl olivenolje. Bland deretter dette sammen og la stå i ca. 1 time.
- Legg i kasserollen
-
Hell ca. 1,5 dl olivenolje i en stor gryte (gjerne m/tykk bunn. Tilsett litt løk, fortsett deretter med potetskiver -deretter fiskebiter og blandingen av
Legg lagene: I gryten legges ingrediensene lagvis:
- Start med løk i bunnen.
- Legg deretter et lag med poteter.
- Fortsett med biter av klippfisk -og deretter med ca 1/3 del av de øvrige ingrediensene som er blandet sammen.
- Nytt lag; Gjenta prosessen med løk osv. til gryten er fylt opp.
- Fordel til slutt resten av olivenoljen og vann.
- Skru på varmen. Når det har begynt å småkoke skru ned varmen og la småkoke.
Koketid: Bacalaoen skal småkoke under lokk i ca. 2–2,5 time på lav varme. Husk å snu/rist litt på gryten 2-3 ganger i timen så du unngår at det setter seg fast i bunnen.
5 minutter før servering, legg grønne eller sorte oliven på toppen og strø gjerne over litt bladpersille eller blader av basilikum.
Servering: Server bacalaoen rykende varm, toppet med oliven. Kombiner gjerne med grove nystekte rundstykker, baguetter eller lignende.
Om du har Bacalao til overs så blir denne gjerne enda bedre en dag eller to etterpå.
Tips og anbefalinger:
Hva slags drikke passer til bacalao? Tomaten i bacalaoen tilfører mye umami, som kan utfordre enkelte viner. Her er noen anbefalinger:
Hvitvin:
- Se etter lett & frisk eller saftig & frisk vinstiler.
- Vinho verde fra Portugal.
- Albariño fra Spania.
Hvitvin:
- Se etter lett & frisk eller saftig & frisk vinstiler.
- Riesling fra Tyskland eller Østerrike, gjerne med litt sødme for å dempe chilien.
- Se etter frisk & fruktig eller fyldig & saftig vinstiler.
- Dao fra Portugal.
- Gamay fra Burgund (Beaujolais) i Frankrike.
- Zweigelt fra Østerrike.
-
I
PA eller lys lager. - Geuze.
- Engelsk eller norsk håndverkssider.
- Alkoholfri sider.
- Alkoholfri øl av typen lys lager.
- Alkoholfri rødvin.
Med disse tipsene kan du finne den perfekte drikken som komplementerer smaken av bacalao!